Соціальна, інформаційна та експертна мережа
випускників Національної академії державного
управління при Президентові України
та її регіональних інститутів

Питання з'ясування основних проблем формування та запровадження соціального пакету державного службовця, а також пошук шляхів унормування та впровадження нових перспективних підходів на основі всебічного вивчення потреб державних службовців в додатковому соціальному забезпеченні, за місцем виконання трудових обовязків, та пошук можливостей держави в задоволенні таких потреб були у центрі уваги учасників круглого столу «Соціальні гарантії для державного службовця як один з ключових факторів позитивного іміджу державної службив Україні. Сучасний стан та перспективи».

http://www.fpsu.org.ua/

Цей захід відбувся 26 квітня 2017 року у приміщенні Національного агентства України з питань державної служби.

 

Метою та завданням круглого столу було:

1. Почути думку практиків, які розробляють та безпосередньо забезпечують заходи з соціального стимулювання державних службовців і мають своє бачення та пропозиції щодо удосконалення таких заходів.

2. Отримати «зворотню» реакцію щодо (не)досконалості соціального стимулювання державних службовців від представників декількох державних установ з різних регіонів України.

3. Ознайомитись з прикладами (не)успішних практик та комплексних підходів в соціальному стимулюванні та мотиваційних заходах щодо заохочення державних службовців в Україні та за кордоном.

4. Обговорити можливі зміни до законодавства та запропонувати їх органам влади.

У виступах заступника Голови Громадської ради при Нацдержслужбі, кандидата наук з державного управління Піддубчак Ольги, заступника Голови Громадської ради при Нацдержслужбі, кандидата медичних наук Михайла Калініченка, заступника Голови Профспілки працівників державних установ України Наталії Титаренко, заступника міністра охорони здоровя 2014-2016 р.р. Наталії Лісневської та інших учасників круглого столу пролунали конкретні та конструктивні пропозиції щодо шляхів вирішення основних проблем у формуванні та запровадженні соціального пакету державного службовця, пошуку можливостей держави у цьому питанні.

 

Президент ВГО "ЕЛІТА ДЕРЖАВИ" О.Піддубчак презентувала доповідь: ""Сірі та діамантові комірці" державної служби. Соціальні ліфти та межа заохочень.", в якій зазначено:

"...З власного досвіду роботи на державній служби, зроблено наступні висновки. В будь-якій державній установі теж існували касти поза офіціним законодавством. Перша каста – «робочі конячки»  без зв’язків, які за невелику зарплату робили собі кар’єру, а в противагу їм – люди, які працювали по знайомству, просто сиділи свої визначені законодавством години та отримували однакове з першими соціальне запезпечення. Ну і, звичайно, треті – які мали зв’язки та чекали на просування по кар’єрних щаблях.

На мій погляд, з початку двотисячних років поки мало що змінилось. Незважаючи на спроби влади будувати нові чи «латати» старі соціальні ліфти, всі намагання зіштовхуються з тим, що небагата країна з корупціонною та кумівською культурою поки неспроможна швидкими темпами, навіть завдяки якісному законодавству, зокрема, заявленим конкурсним відборам на державну службу, обрати потрібних для державної служби фахівців та якісно організувати їх роботу на результат.

Тому на українській державній службі можна виокремити такий феномен своїх політичних чи родинних зв’язків, як «діамантові комірці» на противагу знайомому терміну «білі комірці», що в соціології означає «працівники розумової праці, службовці, чиновники, працівники апарату управління» або має натяк на легку роботу. А також термін «сірі комірці», тобто працівники інтелектуальної сфери, державної служби, які багато працюють, за свою роботу отримують невелике грошове забезпечення, просування по кар’єрних сходинках яких залежить від більшої кількості факторів."

 

 

 

QR code

Кроки влади щодо євроінтеграції Ви оцінюєте

Категорія: Опитування, Всього голосів: 171